Hoe richt ik mijn magazijn in met voorraadlocaties?

Updated by Marleen

In deze handleiding leggen we uit hoe je je magazijn met voorraadlocaties in kunt richten. Ga je voor het eerst aan de slag met het inrichten van je magazijn of voorraadlocaties? En weet je niet waar je moet beginnen? We geven je een paar tips waarmee je aan de slag kan. Ieder magazijn en/of product vraagt weer een andere benadering dus pas de tips vooral toe zoals het voor jouw bedrijf het makkelijkste werkt.

Werk met nummers in je voorraadlocatie naam

Wanneer je gebruik maakt van de volgorde; STELLING.STAANDER.LEGBORD.VAK krijg je bijvoorbeeld locatie: 02.01.03.04

Op de volgende wijze kan je het product dus makkelijk vinden zonder te zoeken omdat je weet:

  • 02 = het tweede gangpad / rij met stellingen
  • 01 = is de eerste stelling in de rij, dus de ruimte tussen de eerste en tweede staander
  • 03 = de derde plank vanaf boven in de stelling
  • 04 = is de vierde bak met producten op de locatie

De lengte van de reeks hangt natuurlijk ook nog af van het soort stelling die gebruikt wordt. Heb je een andere indeling van het magazijn dan kan het zijn dat het handiger is om een andere volgorde aan te houden. 

Mochten er stellingen in/op verschillende zones / verdiepingen staan kan je een letter toevoegen beginnende bij A voor alle locatienamen in/op dezelfde zone / verdieping en B voor de andere zone / verdieping. 

Zie hieronder een tekening voor een voorbeeld indeling. Hier is uitgegaan van een inpakzone/tafel en een bepaalde magazijnindeling waar stellingen achter elkaar staan met doodlopende gangpaden daartussen. De locatienamen die wij hiervoor aanraden staan hier ook op vermeld. De zwarte lijn is de looproute.

Zo kan een gangpad er dan in het echt uitzien.  

Meerdere producten op 1 locatie

Het minst foutgevoelig is natuurlijk om 1 product per voorraadlocatie aan te houden. Maar heb je wel een breed assortiment met kleine voorraadaantallen dan neemt dit natuurlijk onnodig veel ruimte in beslag. In dat geval kan je ervoor kiezen om verschillende producten op 1 locatie te leggen. Kies dan voor verschillende producten in verschillende kleuren. Of bij maat artikelen allerlei producten in maat M met een andere kleur. Op die manier is er de minste kans dat je een foutief product pakt en nogmaals naar de locatie moet lopen om het juiste product te picken.

Voorraadlocaties aanmaken en bewerken

Voor het aanmaken, bewerken, verwijderen van een voorraadlocatie en het toevoegen van producten aan een locatie is een aparte handleiding.

Vragen?

Nu heb je een aantal tips waarmee je aan de slag kan om je magazijn op orde te brengen. Zijn er toch nog onduidelijkheden, heb je andere vragen of ideeën? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!


Hoe vond je dit artikel?