Wat is het verschil tussen een EAN (GTIN) code en barcode?

Updated by Marleen

In deze handleiding leggen we uit wat het verschil is tussen een EAN en barcode.

Simpele uitleg

Een EAN (GTIN) code kan je omzetten in een barcode. Een barcode hoeft geen EAN code te zijn.

Uitgebreide uitleg

EAN staat voor European Article Numbering (Europees Artikel Nummer). Dit is een unieke cijfercombinatie. In de ideale omstandigheden levert de leverancier deze gegevens aan of schaf je zelf een EAN code aan bij GS1 en registreer je welk uniek product bij de betreffende EAN hoort. Momenteel is het nog mogelijk om via andere partijen een bulk EAN codes aan te schaffen en te gebruiken voor je producten welke niet vanuit de leverancier voorzien zijn van een EAN. Deze EAN en productcombinaties zijn niet geregistreerd en kunnen daardoor in de loop van tijd geweigerd worden bij bijvoorbeeld bol.com.

GTIN staat voor Global Trade Item Number. Dit is de wereldwijde naam voor wat wij in Nederland EAN blijven noemen. Bekijk deze pagina van GS1 voor meer informatie.

Barcode staat voor streepjescode. Dit zijn de streepjes die je op verpakkingen in de supermarkt boven de EAN ziet staan. Maar ook bijvoorbeeld GOEDGEPICKT kan je omzetten in een barcode. Deze ziet er als volgt uit. Door het scannen van de streepjes met een barcodescanner kunnen de streepjes 'gelezen' worden en zo de achterliggende informatie achterhaald worden.

Vragen?

Nu weet je wat het verschil is tussen een EAN en barcode. Zijn er toch nog onduidelijkheden, heb je andere vragen of ideeën? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!


Hoe vond je dit artikel?