Zorg voor unieke SKU's / productcodes

Updated by Marleen

In deze handleiding leggen we uit waarom het belangrijk is om unieke SKU's in te stellen en dat er bij marketplaces op EAN wordt gekoppeld.

Gegevens in GoedGepickt

Een product in GoedGepickt heeft altijd een productcode en kan een EAN én barcode hebben.

Webshops koppelen op SKU / productcode

De productkoppeling tussen de webshop en GoedGepickt wordt gemaakt op basis van de SKU (= Engelse afkorting voor Stock Keeping Unit). In GoedGepickt (NL) noemen we dit productcode.

Aan de hand van de productcode wordt er gecommuniceerd tussen de webshop en GoedGepickt. Dit wordt gebruikt voor het tonen van de producten in de bestellingen, het doorsturen van voorraadmutaties en alles wat daar tussen zit. Daarom is het belangrijk dat ieder(e) product(variatie) een unieke productcode heeft.

Hebben je producten EAN codes? Dan kan je deze ook gebruiken als productcode. Een EAN is immers uniek. Mocht je geen EAN codes hebben dan kan je zelf een productcode opbouwen, hieronder een paar voorbeelden;

  • Groen t-shirt in maat L uit de 2024 zomercollectie > SS24-01-GR-L
  • Basiscollectie zwarte schoenpoets van leverancier 'Losse veter' > LV-01-ZW
Zorg ervoor dat er GEEN speciale tekens worden gebruikt in een productcode.
Zoals: é, ï, ç,Ø,§,±,<,>,/,?,\,|,[,],{,},!,@,#,$,%,^,&,*, etc. Gelieve ook geen spaties te gebruiken.
Er kan wel gebruik gemaakt worden van een streepje, komma of punt (- _ , .).

Verkoop je hetzelfde product op meerdere webshops? Zorg er dan voor dat je bij alle webshops dezelfde productcode gebruikt voor het product. Hierdoor worden de verschillende webshops in GoedGepickt aan hetzelfde product gekoppeld. Zo heb je één product met één voorraad die voor verschillende webshops gebruikt kan worden.

Pas je de productcode in je webshop aan? Dan dien je deze ook in GoedGepickt aan te passen.

Importeren via een Excel-bestand is mogelijk; genereer eerst een product export, voeg een extra kolom toe naast het huidige SKU/productcode veld en plaats hier de nieuwe productcode in. Daarna kan je bij het importeren bij het veld "Match op basis van productcode of interne product UUID" kiezen voor Interne product UUID.

Marketplaces koppelen op EAN code

Bij marketplaces verkoop je op basis van een EAN code. Daarom gebruiken wij dit gegeven ook om te koppelen.

Wanneer je een marketplace koppelt en het product bestaat nog niet in GoedGepickt dan zal de EAN in worden gevuld bij zowel het productcode veld als het EAN veld in GoedGepickt.

Verkoop je via een marketplace EN een webshop? Koppel dan eerst de webshop, vul vervolgens alle EAN velden. Koppel daarna pas de marketplace.

Gebruik je in de webshop de EAN code als SKU? Dan is bovenstaande niet van toepassing.

Meerdere EAN's voor één product

Verkoop je één product onder meerdere EAN's? Dan kan je al deze verschillende EAN codes toevoegen in het EAN code veld aan een product. Staat dit product nog niet in GoedGepickt dan kan je deze voor het importeren handmatig aanmaken en vervolgens de verschillende EAN codes toevoegen (dit kan ook in bulk middels een XLSX of CSV bestand).

Waar wordt het barcode veld voor gebruikt?

Een barcode hoeft niet perse een EAN code te zijn, lees hier voor meer informatie. Gebruik je geen EAN codes dan kan je het barcodeveld gebruiken. Hierdoor kan je gemakkelijk een streepjescode genereren voor een product. Deze kan je downloaden of direct printen waardoor je een product gemakkelijk van een barcode kan voorzien.

Vragen?

Nu weet je waarom het belangrijk is dat ieder product in je webshop een unieke SKU nodig heeft en er bij marketplaces op EAN wordt gekoppeld. Zijn er toch nog onduidelijkheden, heb je andere vragen of ideeën? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!


Hoe vond je dit artikel?